Gabriellas ordlycka

Gabriellas ordlycka

Om bloggen

En blandning av allt det som är livet, uttryckt i ord som blir ordlycka, ibland snubblande nära olyckan.

Skriv din julsaga

BlandatPosted by Gabriella Mon, November 30, 2015 11:35:16
Ett samtal mellan en man och en kvinna, i en bar i Gamla stan, Stockholm. Det är adventshelg, det är väntan på vinter och juleljus. Det är julmarknad och människomyller. Men samtalet skaver, repor i julskivan, missljud.

De hade tydligen bestämt. Det skulle bli så där lyckat som det blev förra året. Förra året är det mest lyckade hittills, då blev det som det var tänkt. Då gjorde de först julhandeln och efter det strålade de samman med vännerna, på en bar sådär idylliskt, lite frusna men lyckliga. I dämpad belysning, kanske imma på fönsterglaset som speglar adventsljus i mörkret utanför.

I år har det visst blivit omvänt. Julhandeln är ogjord, vännerna ringer och vill stråla samman. Mannen vill också det, dricka mer än bara det här glaset bubbel, sedan julhandeln. Kvinnan vill den där bilden hon målat upp. Det där hon kan berätta om sedan, kanske lägga ut en bild om i sociala medier. Nu vet hon precis hur det kommer att bli och det är inte det hon försökt att regissera. Inte det han gett intryck av att också vilja.

Jag sitter vid bordet bredvid. Kan inte låta bli att lyssna, där finns en julsaga. Kanske inte den vackra, varma, men ändå, en julsaga. Jag och mina vänner har hamnat där av en slump. Novembers sista regn fick oss att söka värmen där inne. En stunds vila och tid att reflektera över hur bra vi har det. Paret vid bordet intill tar på sig sina ytterkläder, fortfarande pågår konflikten, han lämnar lokalen först, hon blir sittande en stund innan hon också går.

Scenen finns kvar hos mig idag, den allra sista i november, den som säger tack och välkomnar december. Julsagan som skaver, den de inte önskade sig. Jag skulle vilja skriva dem en annan, eller inspirera dem att skriva om sin julsaga.

Vi skriver vår egen julsaga. Jag min, du din. Det finns några få byggstenar i dessa sagor. Kärlek, medmänsklighet, omtanke. Jag nöjer mig med de tre, en stadig grund. Utöver det ingenting. Ingenting kommer att saknas, ingenting kommer att vara oönskat. Finns det något mer du längtar, lägg till det, men bara om det är ditt hjärta som längtar. Aldrig det du tror att någon annan förväntar sig av dig. Någon annan har inte rätt att förvänta sig annat än kärlek, medmänsklighet och omtanke. Skriv din julsaga mitt hjärta, skriv.  • Comments(0)//gabriellas.ordlycka.se/#post588